top of page

8 de Desembre de 2015

​

El psicòleg i el símptoma

 

Una de les principals funcions del psicoterapeuta és descobrir quina és la funció que el símptoma té a la vida del pacient, i perquè és tan important per a un psicòleg saber què hi fa allà el símptoma, quina funció té, perquè li cal, al pacient, aquell símptoma? Som-hi.

​

En general, no cal parlar de salut mental, pensem en qualsevol tipus de salut: econòmica, fisiològica, global… Un símptoma és un avís, un senyal, que alguna cosa no està bé. Si pensem en un constipat, els símptomes són, per exemple: dolor articular, febre, calfreds, esternuts, etc. Agafem-ne un qualsevol, la febre per exemple, quina funció té, perquè ens serveix? Tot i ésser tan desagradable i fer que ens trobem tan malament, ens avisa que alguna cosa no va bé, que quelcom s’hi ha colat al nostre organisme i ens està fent la guitza. I perquè ens va bé?, va bé aquest símptoma? Doncs perquè els virus i bacteris viuen dins del nostre organisme si la nostra temperatura corporal és de 37°, si la temperatura puja a 38-39°, es moren. Ja tenim el benefici, la funció descoberta!

​

Els esternuts: són incòmodes, molt però serveixen per expulsar del cos els virus o bacteris que han quedats enganxats als mocs fabricats pel cos que els deixa allà encapsulats i asfixiats. Ja hem trobat en què ens beneficia. I què té a veure això amb els trastorns psicopatològics? Doncs que el símptoma també té una funció per la persona que pateix psicològicament, i tot i que pot semblar impossible, també li aporta alguna cosa bona. L’ajuda en certa manera a viure, i saber aquesta funció que té, o aquesta funció que li ha donat la persona, ens podrà ajudar a guiar a la persona que ella mateixa pugui desenvolupar aquesta tasca, aquesta funció ella sola, sense haver de recolzar-se en una crossa, en aquesta ajuda que li ofereix el símptoma però que és una ajuda enverinada, perquè no fa més que recordar-li que ella sola no pot, que si no fos pel símptoma, ella sola no podria, que si no fos pel símptoma, ell no se’n sortiria sol. Una manera de definir perquè serveix, és veure’l com un mitjà de comunicació, hi ha alguna cosa que la persona no és capaç de verbalitzar i la seva manera de dir-li al món que no se sent bé, que alguna cosa no li sembla bé, que no està bé, és deixant al símptoma que parli per ella. Li pren la veu, i de vegades, depenent de la patologia, el cos o fins i tot la vida, no hi ha res que li vaig millor al símptoma que aconseguir que la persona dissociï el cos de la ment, perquè si la ment (que no el cervell) de la persona s’aliena del cos, aquest símptoma es pot apoderar d’aquest cos sense criteri, sense voluntat, i viure la seva vida, com ell vol (el símptoma, és clar). Una altra cosa que ens ajuda a saber què fa allà aquell símptoma, és veure quin forat ha vingut a omplir, perquè un símptoma s’apropia del cos o de parts del cos d’una persona si hi ha forats. Tornem a l’exemple del virus que ens provoca un constipat.

​

Un virus o un bacteri, s’aprofita que estem baixos de defenses per atacar-nos i instal·lar-se al nostre cos, perquè hi ha manca de cèl·lules que ens defensen pel nostre torrent sanguini, o el que és el mateix, hi ha “forats”, hi ha mancança de defenses. De la mateixa manera se n’aprofita el símptoma. Si a la nostra persona li manquen per exemple: habilitats socials, capacitats de comunicació assertiva, autoestima, criteri, voluntat, i un llarg etc. aquests forats són els que ocuparà el símptoma.

​

Molts cops, quan ens trobem en hores baixes, un símptoma se’ns instal·la a casa, com un okupa. De sobte, no sabem com, però ens han canviat el pany, les claus que fèiem servir per entrar i sortir de casa ja no serveixen, ja no som amos de fer i desfer com volem, perquè hi ha un altre (el símptoma) que porta el timó de la nostra vida, i la sensació de pèrdua de control és la que porta a la persona a cercar ajuda psicològica, de vegades tenint molt clar quin és aquest okupa que se li ha instal·lat a casa (símptomes molt aparatosos, que són molt sorollosos, que és molt evident que s’han instal·lat, com poden ser els símptomes de la bulímia o d’un trastorn obsessiu compulsiu) però d’altres molt més discrets i sigil·losos (com en patologies com la depressió o el dol patològic).

​

Tanmateix, sigui com sigui, serà tasca del psicòleg clínic posar-se la gavardina, treure la lupa i posar-se a buscar proves, indicis, detalls, etc. que desemmascarin la funció del símptoma i el facin fora d’un cos i una vida que no li pertany.

​

Una forta abraçada,

Rebeca

27 d'Octubre de 2015

​

Dependència emocional:

llibertat coartada

 

Dependre: segon el DIDAC      (http://www.grec.cat/cgibin/escolx.pgm?LEM=1&GECART=dependre&USUARI=&SESSIO=)  

la definició és: 

​

   1     Estar, una cosa, condicionada per una altra

   2     Estar sota l’administració o el govern d’algú

   3     Una persona depèn d’una altra quan està sota el seu domini

​

Si agafem aquestes definicions i les fem encabir  a l’estat  psicològic conegut com dependència emocional, crec que serà fàcil veure cóm ens afecta aquest estat, es a dir, com som, com funcionem, com ens comuniquem, sota la condició de dependre:

​

   1     Estar, una persona, condicionada per una altra: faré o no faré una cosa, mantindré o no una conducta, decidiré o no alguna cosa, sota la condició (espasa de Damocles) de que a un altra persona li sembli bé o malament. Si la relació em condiciona, perdré llibertat.

​

   2     Estar sota l’administració o el govern d’algú: a la meva relació de parella, l’altre (aquest algú) m’administra el temps, els diners, el grau de llibertat, les paraules, els gestos ,les actituds…es a dir, la meva conducta, les meves decisions, en conclusió, la meva vida, no la governo jo. Si la meva vida la governa i administra un altre que no sóc jo, perdré llibertat.

​

   3     Una persona depèn d’una altra quan està sota el seu domini: un altra persona porta les regnes de la meva vida, condueix el meu timó, tria les rutes, els camins per mi, en definitiva, viu la meva vida, i jo només sóc un espectador.

​

I perquè “emocional”, doncs perquè el nostre estat d’ànim, el nostre caràcter, riure o plorar, estar contents o tristos, sentir-nos bé o malament, i un llarg etc. que té a veure amb el nostre “estar” depèn totalment d’una altra persona.

​

En els tres punts que hem extret i adaptat del diccionari, fan que emocionalment ens desequilibrem, perquè no poder viure la teva vida quan vols fer-ho, no poder decidir quan saps el que vols i el que no, no poder fer el camí que sabem i volem fer… ens porta patiment, perquè perdem llibertat: vull però no puc, i no puc perquè l’altre m’estima així, d’aquesta manera, que jo no comparteixo i no entenc, però que no sóc capaç de rebutjar.

​

I com ho superem això? com deixo d’ésser una titella, com puc ser autònoma amb les parelles, tal i com, potser, ho sóc a la feina, amb les meus amics i família?

​

A teràpia en centrarem en entendre cóm hem arribat a aquesta situació, quan he perdut la voluntat, quan he deixat de creure en el amor saludable i plaent i he passat a portar una roba que m’estreny tant que no puc ni respirar.

​

Una forta abraçada,

Rebeca

27 d'Agost de 2014

​

ENTREVISTA A SIQUIA: PSICÒLEGS ONLINE

 

Podeu recuperar l'entrevista sencera aquí.

27 de Gener de 2017

​

¿Quina relació existeix entre la inteligència emocional i l'empatia? Per la Dra. Juani Mesa Expósito, companya del grup de treball d'IE del COPC

​

Podeu llegir l'article del web Psiara aquí.

bottom of page